Mondkapje verplicht vanaf dinsdag 1 december

27-11-2020 LEMMER – Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes vanaf dinsdag 1 december verplicht. Dit geldt ook voor onze gemeentelijke locaties. Draag een mondkapje als u naar het gemeentehuis of één van de servicepunten komt. Dit geldt ook voor de publieke binnenruimtes van de sporthallen, gymzalen en de dorpshuizen in onze gemeente. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Uitzonderingen
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.