Prijzen boodschappen blijven voorlopig stijgen

22-10-2021 LEMMER – In de afgelopen acht maanden zijn de prijzen flink gestegen. De boodschappen zijn gemiddeld in prijs met 3,6% duurder geworden ten aanzien van vorig jaar. Met name de grote bekende merken gaven aan de prijzen te hebben verhoogd om hun winstmarges te kunnen behouden.

Reden van de verhogingen
Het produceren en vervoeren van levensmiddelen is flink duurder geworden. Met name de olie prijzen en de grondstoffen zijn duur. Producten als sojabonen, palmolie, thee, kokos, vanille zijn allemaal duurder geworden. Maar ook het plastic voor de verpakkingen zijn kostbaarder geworden. Indien de grondstofprijzen aanhouden en de olie niet goedkoper wordt, zullen de verhogingen nog niet afgelopen zijn.

Consument
Het is niet helemaal duidelijk of de prijzen nu aan de consumenten worden doorberekend. Dit komt omdat er langdurige contracten zijn getekend met producenten en leveranciers. Dezen moeten eerst worden nageleefd totdat er een nieuw contract wordt gesloten. Hoe dan ook komt er een moment waarop de consument voor de prijsstijgingen zal opdraaien. De verwachting is dat er niet eerder een prijsdaling zal plaatsvinden dan op zijn vroegst begin zomer 2022.