Recreatiewoningen Lutsmond Balk krijgt geen doorgang

09-09-2021 JOURE – De gemeenteraad was gisteravond meer dan duidelijk. Alleen het CDA, VVD en KFM waren voor het plan om recreatie woningen te realiseren aan de Lutsmond Noord te Balk. Het plan van vastgoed partij Kontour zou 37 woningen willen realiseren van tussen de €800.000,- en 1,200.000 euro. De plannen kon echter op flink wat verzet rekenen van elle politieke partijen binnen de gemeenteraad.

Voornaamste reden van de afwijzing van de plannen was de belangen van de natuur. Het gebied werd al eerder aangewezen als kans gebied voor weidevogels. Diverse partijen hamerden erop dat de natuur door middel van een financiële compensatie zich op die plek niet zou (kunnen) herstellen indien er gebouwd zou worden. ‘Men kan niet verwachten dat vogels begrip hebben voor de bouw en zich elders zullen gaan vestigen. Er zal; hoe dan ook schade aan de natuur ontstaan’.

Daarnaast waren er opmerkingen over de kosten van de woningen. Slechts een klein percentage van de inwoners van de gemeente zou een dergelijke woning kunnen betalen. De FNP, NCPN, Groen Links, D66, PVDA en de Burgerpartij De Fryske Marren verwezen de plannen dan ook al in het eerste termijn naar de prullenbak. De ChristenUnie kwam tot dezelfde conclusie in de 2e termijn nadat de wethouder vragen van de partij had beantwoord.

Het is nog niet bekend of de vastgoed ontwikkelaar opnieuw een plan op dezelfde plek zal gaan indienen.