Regen- en onweersbuien

10-09-2021 LEMMER – Er trekken buien over het land en vooral de eerste uren van de avond is daarbij in het noordoosten kans op hagel, onweer en veel regenwater. In het weekend is het licht wisselvallig met zon, wolken en buien. Zaterdag is de kans op regen groter dan zondag. Het wordt beide dagen 19 tot 22 graden. Na het weekend wordt het weer warmer.

Vanavond trekken nog buien over het land. Vooral in het noordoosten kunnen dit aan het begin van de avond stevige buien zijn met onweer, hagel en veel regen in korte tijd. Vanuit het zuidwesten nemen de buien in aantal en intensiteit af en wordt het geleidelijk overwegend droog.

Vannacht is het op de meeste plaatsen droog, maar langs de westkust stijgt de kans op een bui opnieuw. Er staat weinig wind en daardoor is kans op nevel of mist. Het koelt af naar 14 tot 16 graden.

Morgenochtend is het overwegend bewolkt en in het westen en noorden is kans op een bui of wat lichte (mot)regen. Er waait een matige, in het Waddengebied soms vrij krachtige zuidwestenwind.

Morgenmiddag is op meer plaatsen een bui of wat lichte (mot)regen mogelijk. De bewolking heeft de overhand, maar zo nu en dan breekt ook de zon door. Er waait een matige, aan zee en in het Waddengebied vrij krachtige westenwind, windkracht 5. Met die wind wordt koelere lucht aangevoerd met temperaturen van 19 graden aan zee en 20 of 21 graden landinwaarts. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek kan het 22 graden worden.

Morgenavond is vooral in het noorden nog een lichte bui mogelijk, elders is het droog. In de nacht naar zondag is het op veruit de meeste plaatsen droog. Er is een mix van wolken en opklaringen en lokaal is kans op nevel of een mistbank. De temperatuur daalt naar 12 tot 14 graden.

Zondag schijnt af en toe de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land is een bui mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zwakke tot hooguit matige wind draait van zuidwest naar noordwest en het wordt 19 of 20 graden in het noorden en westen en 21 in het midden en oosten. Ten zuiden van de grote rivieren kan het 22 graden worden.

Maandag zijn er perioden met zon en met name in het noorden is nog een bui mogelijk. Elders is het droog. Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt op de meeste plaatsen 20 of 21 graden. In het zuiden en zuidoosten wordt het 22 of 23 graden, maar in het noordwesten wordt het niet warmer dan 18 of 19 graden.

Dinsdag schijnt geregeld de zon en is het aanvankelijk droog. Later op de dag neemt vanuit het zuidwesten de kans op buien toe. Er waait een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind en daarmee wordt weer warmere lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar 21 tot 24 graden en in het zuidoosten kan het 25 graden worden.

Ook woensdag zijn maxima van 21 tot 24 graden mogelijk, maar de dagen daarna gaat het kwik weer langzaam omlaag. Vrijdag is het 19 tot 21 graden en in het volgende weekend zakt het kwik verder naar 17 tot 19 graden. Voor de tijd van het jaar zijn dit vrij gebruikelijke temperaturen. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en vanaf woensdag is weer kans op buien, mogelijk met onweer.