Regenachtige en frisse dag

21-06-2021 LEMMER – Het is grijs en regenachtig. Vooral in het oosten is veel regen gevallen. Door de bewolking, regen en een wind uit het noorden is het fris met 15-17 graden. Geleidelijk trekt de regen weg en in het zuiden wordt het als eerste droog met mogelijk wat zon. In Zuid-Limburg kan het nog 18 graden worden. Morgen en ook de dagen daarna is het overwegend droog met een mix van zon en wolken. Met 16-19 graden blijft het koel voor de tijd van het jaar.

Vanochtend is het grijs en regenachtig. Vooral in de oostelijke helft van het land kan het soms flink doorregenen en gedurende de ochtend lopen de neerslaghoeveelheden op. Vooral in Twente, de Achterhoek en het noordoosten van Limburg kan 20 tot 50 millimeter regen vallen. Hierdoor zou plaatselijk wateroverlast kunnen ontstaan. Ook elders regent het van tijd tot tijd, maar de totale hoeveelheid regenwater valt een stuk lager uit. De noorden- tot noordoostenwind is overwegend matig van kracht. In de kustgebieden en rond het IJsselmeer kan het (vrij) krachtig waaien, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag zijn er eerst nog perioden met regen, vooral in het midden en noorden. Geleidelijk trekt het regengebied noordwaarts en in het zuiden wordt het als eerste overwegend droog. Mogelijk breekt de zon nog even door het wolkendek. In het zuiden zijn vervolgens ook de hoogste temperaturen mogelijk. In Maastricht kan het net 18 graden worden. Elders is het een koele junidag met hooguit 15 tot 17 graden. Vooral aan de kust waait het soms flink met een (vrij) krachtige noorden- tot noordoostenwind. Boven land is de wind veelal matig van kracht. Later op de middag wordt het ook in het midden en noorden op steeds meer plaatsen droog.

Vanavond verlaat de regen als laatste het uiterste noorden van het land. Vervolgens is het op de meeste plaatsen droog met naast wolkenvelden ook ruimte voor enkele opklaringen. Vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen af. Tijdens opklaringen kan de temperatuur dalen naar een graad of 10. Onder de bewolking wordt het niet kouder dan 12-14 graden. Op de meeste plaatsen blijft het droog, alleen in het zuiden is kans op een enkele bui.

Morgenochtend is het overwegend droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. In het zuiden is meer bewolking aanwezig waaruit mogelijk wat regen kan vallen. De wind blijft uit het noorden tot noordoosten waaien, waardoor het ook vandaag vrij koel blijft voor eind juni. De wind is overwegend matig van kracht, alleen aan zee kan het soms vrij krachtig waaien.

Morgenmiddag bestaat het weerbeeld uit wolkenvelden met af en toe zon. De zon krijgt de meeste ruimte in het midden en noorden. In het zuiden breekt de zon minder vaak door en deze regio blijft ook gevoelig voor wat neerslag. Op de Waddeneilanden wordt het 16 graden en in het zuidoosten stijgt de temperatuur naar 19 graden. Dit is aan de frisse kant voor eind juni. Temperaturen tussen 20 en 24 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Morgenavond is het eerst overwegend droog en meest bewolkt. In het zuiden trekken mogelijk enkele regenbuien vanuit België over. Tijdens de nacht naar woensdag koelt het af naar 10 tot 12 graden. Wanneer er wat opklaringen voorkomen kan de temperatuur plaatselijk onder 10 graden duiken.

Woensdag en donderdag is het rustig weer en beide dagen verlopen zo goed als droog. Naast wolkenvelden is er ook af en toe ruimte voor de zon. Door een wind uit het noorden blijft de temperatuur wel wat achter met maxima van 17 graden in het noorden tot 19 graden in het zuiden.

De dagen daarna neemt de kans op enkele buien toe. Vooral op vrijdag en zaterdag kunnen verspreid over het land enkele buien vallen. Tijdens droge perioden bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zon en wolken. Daarbij blijft het door een wind vanaf zee vrij koel met maxima rond 20 graden. Volgende week neemt de kans op hogere temperaturen pas iets toe.