Regenboogvlag in top bij gemeente De Fryske Marren

01-04-2021 LEMMER – In gemeente De Fryske Marren heeft wethouder Irona Groeneveld vandaag de regenboogvlag gehesen. Op 1 april 2001 was Nederland het eerste land dat het burgerlijk huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht openstelde. Wethouder Irona Groeneveld: “Wij willen een inclusieve gemeente zijn: iedereen doet ertoe in onze gemeente. Vandaag wappert de regenboogvlag omdat wij ons inzetten voor een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn en mag houden van wie hij/zij/hen wil”.

Iedereen doet ertoe
In oktober 2020 heeft de gemeente voor het eerst de regenboogvlag gehesen. Dat markeerde ook het startpunt van het ‘Actieplan Inclusie’. Een startpunt op weg naar een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is, waarin iedereen ertoe doet. Een samenleving die mensen insluit in plaats van uitsluit. Of je nu oud bent of jong; Fries, Nederlands of Afghaans; gezond of ziek; werkend, met pensioen of zonder werk; met of zonder beperking; sociaal actief of niet.”

Voorloper
Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van het gelijke geslacht in het huwelijksbootje konden stappen. Aan die openstelling ging een jarenlange strijd vooraf. Inmiddels is dit in veel meer landen mogelijk.