Regionaal kletsnat

29-01-2021 LEMMER – Na een kletsnat begin van de ochtend wordt het vanuit het zuidwesten vaker droog. Het noordoosten heeft de hele dag met neerslag te maken, waarbij in het noordoosten van Groningen kans is op sneeuw. In het noordoosten wordt het hooguit 0 tot 2 graden. Elders loopt het kwik op naar 7-10 graden. Dit weekend is het koud en overwegend droog met zonnige perioden.

Vanochtend vroeg is het op veel plaatsen kletsnat en regent het stevig door. In het zuiden en zuidwesten komen droge perioden voor. Het regengebied trekt geleidelijk richting het noordoosten. Daardoor krijgen ook het westen en midden in de loop van de ochtend met droge perioden te maken. Aan het eind van de ochtend beperkt het neerslaggebied zich tot het noorden en oosten. In het noordoosten van Groningen is daarbij kans op natte sneeuw. Elders in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel valt regen.

Een stevige westenwind voert op veel plaatsen zachte lucht aan. In de eerste helft van de ochtend is het 8-10 graden in het westen, midden en zuiden. Een vrij krachtige tot krachtige wind maakt het voor het gevoel wel een paar graden kouder. In het noorden en oosten is de temperatuur beduidend lager met 0 graden in het noordoosten van Groningen tot een graad of 4 in de Noordoostpolder.

Geleidelijk loopt de temperatuur in het noorden en oosten op steeds meer plaatsen op. Aan het eind van de ochtend beperkt de kou zich tot Groningen en het noorden van Friesland. Het is daar 0 tot 2 graden.

Vanmiddag valt in het noorden en noordoosten nog steeds regen. In het uiterste noordoosten van Groningen sneeuwt het bij temperaturen rond of net iets boven het vriespunt. Daardoor blijft de sneeuw liggen. In de rest van het land loopt het kwik op naar 7-10 graden met de hoogste waarden in het zuiden.

De neerslag in het noordoosten neemt gedurende de middag in intensiteit af. Over de rest van het land trekken buien en zijn er tussendoor droge perioden. Daarbij kan de zon af en toe doorbreken. De meeste buien zijn voor het zuiden en zuidoosten. Daarbij is ook kans op een klap onweer. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind. Langs de westkust kan het krachtig waaien. In Groningen en het noorden van Friesland is de wind oostelijk en zwak tot matig van kracht.

Vanavond valt in het noordoosten van Groningen nog enige tijd sneeuw. Daardoor kan lokaal een sneeuwdek van ruim 5 centimeter ontstaan. Ook elders in de provincie Groningen en Drenthe neemt gedurende de avond de kans op wat lichte sneeuwval toe en kan het wit worden. In het westen, midden en zuiden komen enkele regenbuien voor. Er is vrij veel bewolking.

Komende nacht wordt het op de meeste plaatsen droog en klaart het regionaal breed op. Het uiterste zuiden maakt de hele nacht nog kans op enkele buien en daarbij overheerst de bewolking. In het noorden is kans op een winterse bui. Waar het opklaart kan het 1 à 2 graden vriezen. Daardoor is kans op gladheid door bevriezing van natte wegen. In de kustgebieden en in het uiterste zuiden komt de temperatuur rond het vriespunt uit. Boven het sneeuwdek in het noordoosten van Groningen kan het afkoelen naar -4 of -5 graden.

Morgenochtend is het in het zuiden bewolkt met hier en daar een waterig zonnetje. In het midden en noorden bestaat het weerbeeld uit zon en sluierwolken. Aan het begin van de ochtend vriest het regionaal een paar graden. Geleidelijk loopt het kwik op naar 1 à 2 graden aan het eind van de ochtend. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg is kans op een paar sneeuwvlokken, maar veel stelt het waarschijnlijk niet voor.

Morgenmiddag blijft er een tweedeling met in het zuiden veel bewolking en in het uiterste zuiden mogelijk een beetje neerslag. In het midden en noorden is een mix van zon en sluiterwolken en blijft het droog. De maxima komen uit op 1 graad in het noordoosten tot 4 graden in het zuidwesten. In het midden wordt het 2 à 3 graden. Er waait een matige wind uit het oosten tot noordoosten. Daardoor ligt de gevoelstemperatuur een paar graden onder het vriespunt. Als je naar buiten gaat is het dan ook lekker om warm aangekleed te zijn en een muts op te hebben.

Morgenavond wordt het overal droog. Sluierwolken geven de volle maan een wazige aanblik. In de nacht naar zondag wordt het maanlicht steeds feller en is het op veel plaatsen helder. De wind valt weg en daardoor koelt het flink af. De minima komen uit op -4 tot -7 graden. Lokaal kan het zelfs 8 graden vriezen en aan de grond is strenge vorst mogelijk met temperaturen beneden -10 graden. Op plekken in het noordoosten waar sneeuw ligt kan het nog een paar graden kouder zijn.

Zondagochtend is het rond zonsopkomst koud met 4 tot lokaal 8 graden vorst. Het is een prachtige en bijna windstille winterochtend met wat mist op de velden. Sluierwolken kleuren de zonsopkomst prachtig rood. Perfect weer dus om van de ontwakende natuur te genieten. Gedurende de ochtend loopt de temperatuur op en pas tegen het middaguur komt het kwik boven nul uit.

Zondagmiddag blijft het heerlijk winterweer met zon en sluierwolken. De bewolking wordt in de loop van de middag vanuit het zuidwesten wel dikker, maar het blijft hoogstwaarschijnlijk droog. De middagtemperatuur komt uit op 2 à 3 graden en daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Maxima van 5-6 graden zijn eind januari gebruikelijk.

Zondagavond en in de nacht naar maandag trekken wolkenvelden over het land en neemt in het zuiden de kans op wat lichte regen of (natte) sneeuw toe. Door een matige oostenwind en de bewolking verloopt de nacht minder koud dan de voorgaande nacht. De temperatuur daalt naar 0 tot -4 graden.

Maandag is er vrij veel bewolking en maakt het zuiden kans op wat lichte regen of natte sneeuw. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. In de middag kan de zon vaker doorbreken. Het wordt 2-5 graden.

De dagen daarna is de verwachting onzeker. Ons land bevindt zich op de grens van zachte lucht uit Zuid-Europa en koude lucht vanaf de Noordpool. Wanneer we aan de zachte kant terechtkomen kan het 10 graden worden, maar aan de koude kant wordt het overdag amper 2 graden. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en de kans op neerslag is groot.