Regionaal mistig, vanmiddag kil

03-03-2021 LEMMER – Bewolking en mist breiden zich over de noordwestelijke helft van het land uit. Vooral in het zuiden en oosten schijnt de zon vandaag en daarmee zijn de verschillen in ons land groot. Ook de temperatuurverschillen zijn aanzienlijk. Het wordt 4 graden in het noordwesten tot 17 in het zuidoosten. Morgen overheerst de bewolking, valt af en toe regen en wordt het 5-7 graden.

Vanochtend breiden wolkenvelden vanaf de Noordzee zich over de noordwestelijke helft uit. Daarbij wordt het flink nevelig en komt regionaal dichte mist voor met minder dan 200 meter zicht. In het oosten, zuidoosten en zuiden schijnt de zon, afgewisseld met (dikke) sluierwolken.

Vanmiddag zijn de verschillen groot in ons land. In het noorden, noordwesten en westen is het grijs en kil met temperaturen van 4-6 graden. In het oosten, midden en zuiden schijnt de zon juist volop. In het midden en oosten wordt het 10-14 graden. In het zuiden en zuidoosten komen de maxima uit op een lenteachtige 15-17 graden. De wind komt uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig van kracht. Het blijft de hele middag droog.

Vanavond is het in de zuidoostelijke helft eerst nog helder, maar geleidelijk neemt de bewolking overal toe. Gedurende de avond en komende nacht breiden enkele buien zich vanuit het zuidwesten over het land uit. Het uiterste noorden houdt het waarschijnlijk droog. Met de buien regent Saharastof naar beneden en dat betekent dat op je auto een vies gespikkeld laagje ontstaat. De temperatuur daalt vannacht naar lokaal 1 graad in het noorden tot 6 in Zuid-Limburg. In het midden komen de minima rond 3 graden uit.

Morgenochtend is het overwegend bewolkt en valt verspreid over het land wat regen of motregen. Hier en daar kan de zon doorbreken, maar deze opklaringen zijn slechts van korte duur. Met 2-5 graden verloopt de ochtend koud en wanneer het regent voelt het waterkoud aan.

Morgenmiddag breekt de zon vanuit het noorden door, maar tussen de zonnige momenten door blijven wolkenvelden de boventoon voeren. Vooral aan het begin van de middag is kans op enkele buien en daarbij zijn de meeste buien voor het zuiden. Geleidelijk wordt het op steeds meer plaatsen droog. De maxima komen uit op 5 graden in het noorden tot 7 in het zuiden. Voor het zuiden en zuidoosten is dat een verschil van 10 graden ten opzichte van deze woensdag! Er waait een zwakke tot matige noordenwind en die wind maakt het voor het gevoel nog een paar graden kouder.

Morgenavond trekken wolkenvelden over het land, maar vanuit het noorden klaart het in de loop van de avond en in de nacht naar vrijdag breed op. Het koelt flink af, waarbij het in een groot deel van het land tot vorst komt. Het kwik daalt naar -1 tot -4 graden. In het noordoosten kan het plaatselijk 5 graden vriezen.

Vrijdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Regionaal kunnen veel stapelwolken ontstaan en is de zon een tijdje niet te zien. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 5-7 graden. Daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin maart 8-10 graden. Door de matige noorden- tot noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur een paar graden boven nul.

In de nacht naar zaterdag valt de wind weg en wordt het behoorlijk koud. De minimumtemperatuur varieert van -1 tot -6 graden en een plaatselijke -7 graden is zelfs niet uitgesloten. Glad wordt het door deze vriestemperaturen waarschijnlijk niet, maar plaatselijk kan wel een mistbank ontstaan.

Zaterdag wordt wederom een mooie dag met flinke zonnige perioden, enkele stapelwolken en sluierwolken. Na een koud begin van de ochtend, waarbij het in het hele land vriest, loopt de temperatuur op naar 5-7 graden. Er staat weinig wind en dat maakt het in de zon heel aangenaam. Prima weer dus voor een lekkere wandeling, maar zoek dan wel rustige plekken op.

Zondag is het weer vergelijkbaar met zaterdag. Na een koude nacht en vroege ochtend met temperaturen van -1 tot -5 graden, loopt het kwik op naar 6-8 graden. Het weerbeeld laat een mix van zon en wolken zien, waarbij de meeste bewolking voor het noorden is. Sowieso is er waarschijnlijk meer bewolking dan zaterdag, maar alsnog is het prima weer om buiten te zijn. Overdag blijft het waarschijnlijk droog. In de loop van de avond en in de nacht naar maandag neemt in het noorden de kans op wat lichte regen of motregen toe.

De dagen daarna blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar met 5-8 graden. In de loop van de week loopt de temperatuur wel een paar graden op en kan het in het zuiden 10 graden worden. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien. Daarbij neemt gedurende de week de kans op regen toe en kan het ook stevig waaien.