Start ‘NIX18, wel zo sportief’

07-09-2021 JOURE – De leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines is voor barpersoneel en vrijwilligers soms lastig na te leven. Daarom krijgen sportverenigingen vanaf vandaag extra ondersteuning van het ministerie van VWS, NOC*NSF en diverse sportbonden.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) gaf samen met andere betrokkenen vanmiddag de aftrap voor de actie ‘NIX18, wel zo sportief’ bij FC Zoetermeer. Blokhuis: “De naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol moet echt beter in sportkantines. Sportclubs erkennen dat ook en ik snap heel goed dat het in de praktijk niet zomaar even is geregeld. Daarom gaan we clubs en hun vrijwilligers hierbij een handje helpen met mooi hulpmateriaal. Samen krijgen we het voor elkaar dat NIX18 ook in de kantine de gezonde, sportieve standaard is.”

Om barmedewerkers van sportkantines te leren om verantwoord alcohol te schenken biedt NOC*NSF een speciale gratis e-learning cursus aan over ‘Verantwoord alcohol schenken’. Daarin leren ze reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. NIX18 doet we daar nog een schepje bovenop. Speciaal voor de campagne is een toolkit met hulpmaterialen ontwikkeld, waarmee alle sportverenigingen in Nederland hun kantine kunnen transformeren tot een ‘Club van NIX’. Die bevat stickers en linten in de vorm van sportlijnen, posters en bierviltjes met teksten als ‘NIX is de afspraak’, ‘Pak alvast je ID’ en ‘Deel geen alcohol onder de 18’, steeds gevolgd door de slogan ‘NIX18. Wel zo sportief’.