Stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

29-03-2021 LEMMER – De gemiddelde huurprijs per vierkante meter kale huur in het vierde kwartaal van 2020 bedroeg voor woonhuizen € 10,01 en voor appartementen € 14,39. Dat betekent een stijging van 4,1% voor woonhuizen en 7,1% voor appartementen vergeleken met het vierde kwartaal van 2019. De stijging wordt veroorzaakt door krapte in het aanbod gecombineerd met een nog altijd grote vraag. Er is veel vraag naar woningen met een (riante) buitenruimte en een extra kamer in verband met het thuiswerken.

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes zit er opnieuw veel dynamiek in de huurmarkt: “De vrije huursector in Nederland biedt onderdak aan ruim een half miljoen mensen voor wie een sociale huurwoning niet toegankelijk is en een koopwoning niet gewenst of haalbaar. Door de stijgende prijzen op de koopwoningmarkt groeit die groep en dat stuwt de vraag naar vrije sector huur. We zien de beschikbare woonruimte in het middensegment, met huurprijzen tot 1.000 euro, zorgwekkend dalen. Bouwen blijft essentieel om in de vraag te kunnen blijven voorzien. In de Actieagenda Wonen staan hiervoor oplossingen geformuleerd.”

Toch stijgen de huurprijzen niet overal. In sterk stedelijke gebieden is sprake van een stagnatie en zelfs een daling van de transactieprijzen. Steden lijken minder aantrekkelijk ten gunste van het platteland, waar een extra kamer en buitenruimte nog wel beschikbaar zijn. Ook is de afgenomen vraag van expats, als gevolg van Covid-19, hier zichtbaar. Deze groep huurders is veel minder actief, wat ook in het gemeubileerde en gestoffeerde segment voor dalingen heeft gezorgd.