Terrassen open maar bier wordt duurder

20-04-2021 LEMMER – Horeca uitbaters hebben heel wat in te halen. De Rabobank schat het omzetverlies in die maanden op 80 procent. ABN Amro komt iets lager uit, namelijk op 75 procent minder omzet en restaurants 53 procent. Leveranciers hebben eerder al aangegeven dat de prijs van bier omhoog gaat. Dit scheelt per leverancier van 2,5 tot 3,5 procent. De Horeca kan niet anders dan het verschil doorberekenen aan de klant.

Er gaan stemmen op om de Horeca efficiënter te laten werken door meer aandacht te besteden aan de doorstroom van klanten wat de omzet zou kunnen doen verhogen. Ook zou de horeca een coronatoeslag van bijvoorbeeld €2,50 kunnen rekenen aan hun klanten. Door de corona crisis is veel personeel ander werk gaan zoeken. De kans is dus aanwezig dat de Horeca straks over te weinig personeel beschikt.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland vindt dat overheid de schade goed moet maken en de kosten dus niet aan de Horeca ondernemers en hun klanten moet doorberekenen. Economen pleitten voor een verlenging van de steunpakketten en mogelijkheid om noodkredieten in te zetten op het moment dat hier om gevraagd wordt.