Vandaag bewolkt, weekend lenteachtig zacht

13-11-2020 LEMMER – Zonnige perioden maken geleidelijk plaats voor wolkenvelden en daarbij stijgt vanmiddag de kans op een beetje regen. Het wordt 12-14 graden. Morgen start de dag met bewolking, maar ’s middags breekt de zon flink door. Met 13-16 graden is het lenteachtig. Zondag wordt voorlopig de laatste zeer zachte dag met 14-17 graden. Wel is het onstuimig en kan het in de middag flink regenen.

Vanochtend zijn er aanvankelijk zonnige perioden, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe. De ochtend verloopt grotendeels droog. Alleen in het zuidwesten kan aan het eind van de ochtend een spatje regen vallen.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt en valt vooral in de tweede helft van de middag af en toe regen. De maxima komen uit op 12 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig in de kustgebieden.

Vanavond trekt de meeste regen naar Duitsland weg en wordt het op veel plaatsen droog. Alleen in het zuidoosten blijft het af en toe regenen en is het bewolkt. Elders klaart het op.

Komende nacht is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. De meeste bewolking is voor het zuidoosten en daar kan een beetje regen vallen. Elders blijft het droog. Waar het opklaart kan mist ontstaan. De kans daarop is het grootst in het midden, noorden en oosten. Het koelt af naar 4 graden in het noorden tot 11 in het zuidoosten.

Morgenochtend neemt de bewolking vanuit het zuiden toe. Uit deze bewolking kan het hier en daar even spetteren, maar het stelt nauwelijks iets voor.

Morgenmiddag wordt het droog, breekt de zon vanuit het zuiden flink door en zeker in het zuidoosten kan het een groot deel van de middag goed zonnig zijn. Het noorden en noordwesten hebben lang met bewolking te maken. De temperatuur stijgt naar 13 graden in het noorden tot 16 in het zuiden. Daarmee is het zeer zacht voor de tijd van het jaar en deze maxima flirten zelfs met recordwaarden voor 14 november. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind. Aan zee waait het matig en soms vrij krachtig. Het is heerlijk weer om buiten te zijn, maar zoek dan wel rustige plekken op.

Morgenavond neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk toe. De meeste plaatsen houden het droog, maar vooral in het westen en noordwesten kan af en toe wat regen vallen. Ook in de nacht naar zondag maken met name het westen en noordwesten kans op een beetje regen en blijft het in de rest van het land bij een spatje. Met een minimumtemperatuur van 11 à 12 graden verloopt de nacht zeer zacht. Dit zijn waarden die we halverwege november normaal nog niet eens overdag halen.

Zondag bereikt het bijzonder zachte weer een hoogtepunt. Het kwik loopt op naar 14 graden op de Wadden tot maar liefst 17 in het zuidoosten. Lenteachtig is het zeker niet, want er staat veel wind en er is vrij veel bewolking. Bovendien breidt in de middag een regengebied zich vanuit het westen over het land uit. Zeker aan het eind van de middag kan het flink doorregenen. Het waait vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden. Aan zee in het westen en noordwesten is kans op zware windstoten tot 80 km/uur en daarmee is het onstuimig. Mogelijk wordt de wind daar zelfs even stormachtig (windkracht 8).

Zondagavond trekt de regen naar het oosten weg en klaart het breed op. In het westen en noordwesten neemt de kans op buien al gauw weer toe en in de nacht stijgt ook in het binnenland de buienkans. De temperatuur daalt naar 8-9 graden.

Maandag wordt een licht wisselvallige dag met enkele buien, wolkenvelden en zonnige momenten. Er staat een stevige zuidwestenwind en het wordt circa 12 graden. Daarmee is het duidelijk minder zacht dan in het weekend, maar nog wel een paar graden zachter dan normaal.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig. Daarbij is kans op enkele buien en wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Ook is het soms onstuimig. Aanvankelijk ligt de temperatuur met 10-12 graden iets boven de gebruikelijke waarden voor deze tijd van het jaar van 8-10 graden. In de loop van de week wordt het waarschijnlijk iets kouder en komt het kwik regionaal niet meer boven 10 graden uit.