Vandalisme kost gemeente jaarlijks duizenden euro’s

09-12-2020 LEMMER – In de afgelopen maanden is er – door onze medewerkers van de buitendienst – veel vandalisme geconstateerd in de gemeente. Het gaat dan om schade aan gemeentelijke eigendommen in de openbare ruimte, waaronder aan: bushokjes, doeken en sportvelden. De kosten van de verschillende vernielingen lopen jaarlijks op tot duizenden euro’s. De vernielingen gebeuren in de hele gemeente, onder meer in: Balk, Lemmer, Joure, Oudemirdum en Langweer. De gemeente doet aangiftes van de schades bij de politie.

Vernielingen aan sportvelden
Er is onlangs veel vernield op onze sportvelden. Zo is op de kunstgras voetbalvelden van CVVO in Lemmer, VV Balk en SC Joure brandschade aangetroffen in de kunstgrasmatten. Daarbij troffen ze een barbecue aansteker aan bij SC Joure. Ook is een dug-out vernield. Bij VV Oudehaske maken vandalen continu de hekwerken kapot. De kosten voor zowel de reparaties van de kunstgrasvelden (per brandplek), de dug-out als het hekwerk loopt al snel op naar € 1.000 per reparatie.

Vernielingen aan bushokjes
Naast bovengenoemde vernielingen heeft de gemeente dit jaar al 28 kapotte ramen van bushokjes vervangen. Deze vernielingen heeft inmiddels al meer dan € 16.000 gekost.

Getuige? Meld het!
Het is de politie nog niet gelukt om een zaak op te lossen. Daardoor kunnen de kosten niet op de dader(s) worden verhaald. De gemeente wil deze vernielingen natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer het toch gebeurt, willen zij graag informatie hebben over de dader(s). Bent u getuige van de vernieling van een bushokje? Dan vragen wij u om dit rechtstreeks te melden bij de politie (0900-8844) of bij de gemeente via telefoonnummer 14 05 14. Anoniem melding doen kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl). Zo kunnen we samen de vernielingen tegengaan.