Veel bewolking en soms motregen

19-12-2021 JOURE – Vanochtend kijk je tegen een grijze lucht aan en af en toe zie je kleine motregenspetters op je ruit. Aan het eind van de middag kan de zon in het noordoosten even tevoorschijn komen. In de rest van het land blijft het bewolkt met af en toe wat gespetter. De maxima komen op een graad of 8 uit. Het waait zwak tot matig uit het noordwesten.

Vanavond kun je de volle maan af en toe door de bewolking heen zien breken. In de nacht naar maandag klaart het vanuit het noordoosten geleidelijk op steeds meer plaatsen op. In het zuiden en westen blijft tot het einde van de nacht nog wel veel bewolking aanwezig. De minimumtemperatuur varieert van -2 graden in Groningen tot +5 graden in Zeeland.

Maandag kun je op veel plaatsen genieten van een stralend zonnige dag. Alleen in het zuiden en zuidwesten blijven meer wolkenvelden aanwezig met af en toe zon. Wel is het droog. De temperatuur loopt op naar 5 tot 7 graden en dat zijn hele normale waarden voor de tijd van het jaar. Aangezien we de dagen daarna met meer wolkenvelden te maken krijgen, is deze maandag de perfecte dag voor een wandelingetje en om wat zon te pakken.

Na het mooie weer van maandag overdag, volgt een heldere en koude nacht naar dinsdag. Maandagavond vriest het al op veel plaatsen en uiteindelijk komen de minima uit op -1 graad in de kustgebieden tot lokaal -6 graden in het zuiden en oosten. Op verschillende plaatsen kan dichte mist ontstaan, met name in het midden en noorden.

Dinsdag vriest het in de vroege ochtend licht tot matig met -1 tot -6 graden. Als je naar buiten stapt ruik je daardoor echt zo’n winterse vrieslucht. Hou er ook rekening mee dat je de autoruiten moet krabben.

Regionaal begint de dag mistig en die mist kan hardnekkig zijn. Op sommige plaatsen blijft de mist de hele dag hangen en zie je geen streepje zon, maar er zijn ook gebieden waar de zon wel flink weet te schijnen. De grootste kans op zon heeft het zuiden. In de gebieden met hardnekkige mist wordt het niet warmer dan -1 graad en blijft het dus de hele dag vriezen. Wanneer de zon doorbreekt loopt de temperatuur op naar 3 graden. Het waait nauwelijks.

Woensdag wordt wederom een koude dag met regionaal veel bewolking en hardnekkige mist. Wel lijkt het minder mistig te worden dan dinsdag. De maximumtemperatuur komt uit op -1 tot +2 graden.

De dagen daarna neemt de kans op neerslag toe, maar de temperatuurverwachting wordt erg onzeker. Dat komt doordat Nederland op de grens van ijskoude lucht vanaf de noordpool en zachte lucht uit Zuid-Europa komt te liggen. In de koudste scenario’s ligt de temperatuur overdag rond het vriespunt en kan het ’s nachts matig vriezen. In de zachte scenario’s loopt de temperatuur op naar ruim 10 graden en is het ook in de nachten zacht. Op dit moment lijkt de kans op zacht weer rond de kerstdagen het grootst.