Vervalste CoronaCheckApp in omloop

13-11-2021 LEMMER – Er is een frauduleuze scanner-app in omloop. Dit is inmiddels bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid. De valse scanner-app kleurt bij alle QR-codes groen. Het maakt dus niet uit of de codes zijn verlopen, geblokkeerd of als codes helemaal niet afkomstig zijn van de CoronaCheck-app. De ontwikkelaar van de nep App geeft aan dat het gemaakt is voor voor ondernemers die mensen niet willen “buitensluiten”.

Het ministerie heeft aangegeven niets tegen de app te kunnen doen. Alleen wanneer deze wordt ingezet is er sprake van een frauduleuze handeling. Er is echter nauwelijks verschil te zien tussen de echte en de niet echte app. Daarbij worden bij het scannen wel andermans initialen en geboortedatum en -maand getoond.

Wil je naar de sportschool of het zwembad wilt dan moet je vanaf deze week je QR code kunnen laten zien. Ook zal je dit op korte termijn kunnen laten zien als je naar een pretpark of dierentuin wilt gaan. Sinds dat dit bekend werd is er veel vraag ontstaan naar valse QR-codes.