Wisselvallige dag, aan zee veel wind

06-10-2021 LEMMER – Een gebied met regen trekt over het land. Achter de regen volgen nieuwe buien waar vooral het midden en zuiden mee te maken krijgen. Vanmiddag wordt het vanuit het noordwesten droger met meer zon. Het wordt 12-16 graden. Vannacht valt de wind weg en het kan mistig worden. Morgen start grijs en in de loop van de dag schijnt de zon vaker bij een graad of 16. Daarna volgt een periode met rustig en droog najaarsweer. De ochtenden verlopen fris met soms wat mist, maar in de loop van de dag wordt het warmer en zonniger.

Vanochtend is het bewolkt en een groot gebied met buiige regen trekt oostwaarts over het land, waardoor het soms langere tijd aaneengesloten kan regenen. In de loop van de ochtend trekt dit gebied weg, maar daarachter volgen nieuwe buien waar vooral het midden en zuiden van het land mee te maken krijgen. In het noorden is het vaker droog, maar bewolking heeft de overhand. De zuidwestenwind is boven land matig. Langs de westkust staat een (vrij) krachtige tot harde wind. Aan de Zeeuwse kust kan het soms stormachtig waaien, windkracht 8. Vooral bij buien is kans op zware windstoten rond 75 km/uur.

Vanmiddag hebben vooral het midden en zuiden met buien te maken. De wind draait naar het noordwesten en neemt geleidelijk af in kracht. Boven land komt een zwakke tot matige wind te staan. Aan zee waait het (vrij) krachtig. Door deze verandering van windrichting trekken de buien zuidoostwaarts weg. In het noorden wordt het als eerste zo goed als droog met steeds meer ruimte voor de zon. Gedurende de middag breiden de opklaringen verder uit over het land. In het uiterste zuidoosten kan het nog tot in de avond bewolkt en buiig blijven. Met temperaturen tussen 12 en 16 graden is het een frisse herfstdag.

Vanavond verlaten de laatste buien ons land via het zuiden en zuidoosten. Daarachter kan nog een enkele lichte bui ontstaan, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog met brede opklaringen. Vannacht koelt het tijdens opklaringen behoorlijk af en in het noordoosten daalt de temperatuur richting 5 graden. In het westen en zuiden komen de minima tussen 8 en 11 graden uit. Omdat het landinwaarts nauwelijks waait, kan tijdens opklaringen op grote schaal (dichte) mist ontstaan. In de kustprovincies is de wind duidelijker aanwezig en hier is de kans op mist een stuk kleiner.

Morgenochtend vroeg kan het vooral landinwaarts nevelig of mistig zijn. In de kustprovincies trekken af en toe wat wolkenvelden over en zeer lokaal kan een licht buitje vallen. Geleidelijk lost de mist op en de zon krijgt steeds meer ruimte. De wind is overwegend zwak van kracht en variabel van richting.

Morgenmiddag hangt de hoeveelheid zon enorm af van hoe snel de mist oplost. In het slechtste geval gaat de mist over in lage bewolking en krijgen we de zon maar weinig te zien. Wanneer de mist wel vrij snel oplost kan de middag best zonnig verlopen, met name in de oostelijke helft van het land. Het westen blijft gevoelig voor wolkenvelden vanaf de Noordzee, maar de kans op regen is klein. De maximumtemperatuur hangt af van het aandeel zonneschijn, maar zal ergens tussen 15 en 17 graden uitkomen. Het waait nauwelijks uit een variabele richting.

Morgenavond is het vrij helder. Er kan wederom wat nevel of mist ontstaan, maar dit zal minder hardnekkig zijn dan tijdens de nacht van woensdag op donderdag. De minimumtemperatuur ligt tussen 5 graden langs de oostgrens in windluwe plekken tot 9 graden aan zee. Aan de grond kan de temperatuur plaatselijk zelfs richting het vriespunt zakken.

Vrijdag kan het vroeg in de ochtend plaatselijk nog wat nevelig zijn, maar al snel komt de zon tevoorschijn en het belooft een rustige en vrij zonnige dag te worden. De temperatuur stijgt in de middag naar 16 graden op de Waddeneilanden tot 18 graden in het zuiden en zuidoosten. Plaatselijk kan het nog een graadje warmer worden. De wind is zwak tot matig uit een meest zuidoostelijke richting. Omdat het nauwelijks waait, is het voor het gevoel een zeer aangename najaarsdag.

Ook zaterdag staat flink zonnig en droog najaarsweer op het programma. In de vroege ochtend is het nog wel behoorlijk fris met temperaturen rond 10 graden en kan het plaatselijk nevelig zijn, maar in de loop van de dag komt de zon tevoorschijn. De temperatuur stijgt vervolgens naar 15 tot 18 graden. De wind speelt geen grote rol van betekenis en dat maakt het voor het gevoel aangenaam buiten.

Zondag verloopt een groot deel van de dag droog en vrij zonnig met temperaturen rond 16 graden. De wind draait richting het noordwesten en tegen de avond neemt de kans op regen toe.

De dagen daarna blijven we te maken houden met een noordwestelijke windrichting en daardoor trekken geregeld buien vanaf de Noordzee over ons land. Tijdens droge perioden wisselen wolken en zon af, maar met temperaturen rond 14 graden is het wel iets minder warm. Door de toename aan bewolking verlopen de nachten wel minder koud en de kans op mist verdwijnt.