Wolken en zon, midden en zuiden later felle buien

13-05-2021 LEMMER – Vanochtend is er een mix van wolken en zon. Later in de middag en avond kunnen vooral in de zuidelijke helft felle buien ontstaan. Daarbij is kans op een klap onweer, hagel en veel regen in korte tijd. Het wordt 14-19 graden. Komende dagen blijft het wisselvallig met vanaf het weekend in het hele land buien. Tussendoor schijnt de zon. Met 13-16 graden is het aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.

Vanochtend is het wisselend bewolkt met op veel plaatsen veel zon. Vooral in het zuidwesten komen beduidend meer wolken voor. Er waait een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen en de temperatuur loopt op naar 14-17 graden aan het einde van de ochtend. 

Vanmiddag wordt het 15 graden in Leeuwarden tot 19 graden in het noorden van Limburg en het zuiden van de Achterhoek. Op de Waddeneilanden is vanmiddag kans op mist van zee, waardoor het kwik daar terugloopt naar circa 11 graden. In de rest van het land is er een mix van zon en stapelwolken. Vooral de zuidelijke helft van het land maakt kans op buien. Deze buien kunnen fel zijn met onweer, hagel en veel neerslag in korte tijd. Omdat de buien zich maar langzaam verplaatsen is kans op zeer lokale wateroverlast. 

Ook vanavond zijn er in het zuiden en midden van het land nog buien. Richting zonsondergang (tegen 21:30 uur) nemen de buien in aantal en activiteit af. Vannacht is het wisselend bewolkt met vooral in het midden van het land nog enkele buien. In het zuiden van het land kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 7 graden in het noordoosten tot 10 graden in Zeeland.

Morgenochtend start in Zuid-Nederland regionaal met mist, maar deze mist zal vrij snel verdwijnen. Verder is het wisselend bewolkt met op veel plaatsen ruimte voor de zon en vooral in het midden van het land lokaal nog een bui. 

Morgenmiddag komt vooral in de zuidoostelijke helft van het land weer een aantal buien tot ontwikkeling. Dit kunnen felle exemplaren zijn met onweer en plaatselijk veel neerslag. In het zuiden, midden en oosten van het land wordt het, ondanks de buienkans, 15-18 graden. In de kustprovincies blijft het droog met zon, maar steekt een matige noordwestenwind op en wordt het 12-15 graden. In het Waddengebied is kans op mist en lage bewolking vanaf de Noordzee. 

Morgenavond nemen de buien in het zuiden en oosten in aantal en activiteit af. In de nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt en op een lokale bui na droog. Met minima rond 5 graden is het wat kouder dan de voorgaande nacht.

Zaterdag start wisselend bewolkt met lokaal een bui, maar op veel plaatsen is het een groot deel van de ochtend droog. Vanuit het zuidwesten neemt de buienkans toe en in de middag is het behoorlijk buiig. Om hele heftige buien gaat het waarschijnlijk niet, maar onweer is wel mogelijk. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind en het wordt 13 graden op de Wadden en langs de westkust tot 16 graden in het oosten van het land.

Voor zondag staan er flink wat buien op het programma met daarbij kans op onweer. Tijdens een droog moment met wat zon kan het kwik nog oplopen tot een graad of 15. De wind is matig en waait uit het zuidwesten. Aan de westkust kan een vrij krachtige wind opsteken, 5 Bft.

Ook volgende week houdt het buiige weer aan. Vooral de eerste dagen van de week kunnen behoorlijk nat verlopen. Later in de week neemt de buienkans langzaam iets af en komt er meer ruimte voor de zon.

De maxima komen dagelijks uit tussen 13 graden in het noordwesten en 16 graden in Limburg. Vanaf het einde van volgende week nemen de kans op wat warmer weer toe.