Wolkenvelden en zon

18-12-2020 LEMMER – Er zijn wolkenvelden en vooral vanmiddag ook zonnige perioden. Het blijft droog en het wordt 10-11 graden. Morgen neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en valt af en toe een beetje regen. Met 10-13 graden is het erg zacht. Zondag is aan de kust kans op een bui. Soms schijnt de zon en het wordt 10-11 graden. Na het weekend volgen enkele grijze en regenachtige dagen.

Vanochtend zijn er wolkenvelden, maar het blijft waarschijnlijk overal droog. Vooral in het oosten is er een mix van zon en sluierwolken en later kan op meer plaatsen de zon doorbreken.

Vanmiddag is het droog met zonnige perioden en sluierwolken. In het uiterste noordwesten komen wolkenvelden voor en laat de zon zich minder vaak zien. Het wordt 9 graden op de Wadden tot bijna 12 graden langs de zuidgrens. Er staat een matige zuidenwind. Aan de kust is de wind vrij krachtig en op de Wadden krachtig.

Vanavond en komende nacht zijn er heldere perioden en enkele wolkenvelden. De temperatuur daalt naar 6-8 graden. Aan de Zeeuwse kust is het een graadje zachter.

Morgen is in de ochtend nog ruimte voor wat zon. In het westen neemt al snel de bewolking toe en in Zeeland kan het later een beetje regenen. In het midden volgt daarna meer bewolking en in het oosten kan de zon nog een tijdje schijnen.

In de middag raakt het geheel bewolkt. In westen valt af en toe wat (lichte) regen en later in de middag kan het ook in het oosten af en toe regenen. Het is zacht voor de tijd van het jaar met op grote schaal 11-12 graden. Op de Wadden is het een graad of 10 en in het zuidoosten kan het lokaal 13 graden worden. De wind blijft zuidelijk en is matig in het binnenland en (vrij) krachtig aan de kust.

In de avond en in de nacht naar zondag zijn er vrij veel wolkenvelden en enkele opklaringen. Plaatselijk kan het een beetje regenen, maar op veel plaatsen is het droog. De minima liggen tussen 7 en 9 graden.

Zondag trekken in de ochtend veel wolkenvelden over het land. Het is waarschijnlijk droog en in het westen is soms de zon even te zien. In de middag breekt de bewolking en schijnt af en toe de zon. In de loop van de middag kunnen in de kustgebieden in het westen en noordwesten een paar buien ontstaan. In de rest van het land blijft het droog. Met 10-11 graden blijft het zacht. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig en aan de kust (vrij) krachtig. In de avond is in het westen en vooral het noordwesten kans op een paar buien.

Maandag wordt een natte dag door passage van een regengebied. In het zuidwesten begint de ochtend met regen en al snel breidt de neerslag uit over het zuiden, midden en westen. In het oosten en noordoosten neemt later in de ochtend de kans op regen toe. In de middag is het grijs en nat met in het hele land perioden met regen. Het is ongeveer 9 graden en er staat een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Aan de kust is de wind krachtig tot hard. Door de combinatie van wind en regen is het voor het gevoel kouder.

De dagen daarna blijft het grijs en regenachtig. De temperatuurverwachting is nog wat onzeker. Er is kans op zacht decemberweer met maxima van 10-12 graden, maar door het natte weer kan de temperatuur enkele graden lager uitvallen.

Later in de week daalt de middagtemperatuur en tijdens de kerst is het 5-8 graden. ’s Nacht is er kans op vorst. Het is dan minder nat met behalve wolkenvelden af en toe ook zon. Wel kunnen enkele buien ontstaan en een enkele winterse bui is daarbij niet uitgesloten. De wind komt dan uit het westen tot noordwesten.