Zachte temperaturen vanaf zondag meer kans op regen

16-12-2020 LEMMER – Het is bewolkt en regionaal ook mistig, maar geleidelijk wordt het zicht beter. In het zuidoosten breekt de zon door en dat kan vanmiddag op meer plaatsen gebeuren. Het blijft droog en het wordt 9-11 graden. Komende dagen blijft het zacht met ruim 10 graden. Daarbij zijn er zonnige perioden en is het overdag tot en met zaterdag vaak droog. Vanaf zondag neemt de kans op regen toe.

Vanochtend is het op veel plaatsen grijs en flink nevelig. In het westen en noordwesten komt in de vroege ochtend dichte mist voor met minder dan 200 meter zicht. Daarbij kan ook een beetje motregen voelbaar zijn, maar echt nat word je daar niet van. Elders blijft het droog. In het zuidoosten schijnt de zon en deze opklaringen breiden zich langzaam noordwaarts uit, waardoor in de oostelijke helft van Brabant en in Gelderland de zon kan doorbreken. In de rest van het land blijft het grijs. Wel wordt het zicht geleidelijk beter en verdwijnt de mist.

Vanmiddag blijft het in het westen en noorden waarschijnlijk urenlang grijs. In het zuiden, midden en oosten kan de zon regionaal doorbreken, maar het wordt zeker niet overal flink zonnig. Vanuit België en Duitsland kunnen namelijk nieuwe wolkenvelden ons land bereiken. Het blijft droog.

In gebieden waar het bewolkt blijft komen de maxima uit op circa 7 graden. Dit is voornamelijk het geval in het noordwesten. Waar de zon schijnt stijgt het kwik naar 9-11 graden. In Zuid-Limburg kan het plaatselijk 12 graden worden. De wind komt uit het zuiden tot zuidoosten en is zwak tot matig van kracht. Op de Wadden kan het vrij krachtig waaien.

Vanavond is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Geleidelijk wordt de bewolking vanuit het westen dikker en aan het eind van de avond stijgt in het westen de kans op regen.

Komende nacht is het bewolkt en trekt een regengebied van west naar oost over het land. De nacht verloopt zacht met minima van 6-8 graden.

Morgenochtend trekt het regengebied naar Duitsland weg en breekt de zon vanuit het westen door. Geheel droog wordt het nog niet, want het westen en noordwesten krijgen al gauw met enkele nieuwe buien te maken. In het binnenland wordt het overwegend droog.

Morgenmiddag trekken enkele buien over het land. De meeste buien zijn voor het westen en noorden. In het binnenland blijft het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag nemen de buien vanuit het westen in het hele land af en wordt het overwegend droog. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af.

De temperatuur stijgt naar 10 graden in het noorden tot ruim 11 in het zuiden. Daarmee blijft het net als de voorgaande dagen zacht voor de tijd van het jaar. Maxima van 5-7 graden zijn half december gebruikelijk. De zuidwestenwind is matig en aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag kan het breed opklaren. Het koelt af naar 5-7 graden.

Vrijdag is het best aardig decemberweer met een mix van zon en sluierwolken. De meeste zon is voor het zuidoosten. In het westen en noordwesten kunnen dikke wolkenvelden voorkomen waar de zon zich geheel achter verschuilt. Wel blijft het de hele dag droog.

De maxima komen uit op 9-11 graden. De matige en in de kustgebieden vrij krachtige zuidenwind maakt het voor het gevoel een paar graden minder zacht.

Zaterdag kan de zon vooral in de ochtend regionaal flink schijnen. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Daarbij stijgt in de loop van de middag en in de avond de kans op regen. Met 10-13 graden is het nog wat zachter dan de voorgaande dagen.

Zondag zijn er wolkenvelden en is kans op wat regen. Het wordt 10-12 graden.

De dagen daarna blijft het zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen van 9-11 graden. Normaal is het in de aanloop naar Kerst 4-6 graden. Het belooft wisselvallig en onstuimig te worden met dagelijks kans op regen en soms ook veel wind. Bewolking heeft de overhand en daarmee zijn het echt donkere dagen voor Kerst.

Met de Kerstdagen draait de wind naar het noordwesten en wordt iets koudere lucht naar ons land geblazen. Echt koud wordt het waarschijnlijk niet en de temperatuur keert eerder terug naar normale waarden van circa 5 graden. De kans op een witte Kerst blijft voorlopig klein. Een paar winterse buien zijn in de laatste week van het jaar wel mogelijk.