Zon afgewisseld met winterse buien

12-04-2021 LEMMER – Er trekken buien over met kans op hagel, natte sneeuw en onweer. Tussen de buien door zijn er ook zonnige momenten. Het wordt 7-8 graden. Vanmiddag trekken de buien geleidelijk weg en wordt het droger en zonniger. Vanavond is er in het noorden nog kans op een enkele bui, maar er zijn ook brede opklaringen en vannacht gaat het vriezen. Komende dagen is er een mix van wolken, zon en enkele buien bij 7-10 graden. Na donderdag wordt het droger, zonniger en warmer met tijdens het weekend 12-15 graden!

Vanochtend trekken vanuit het westen enkele buien over het land. Deze buien kunnen een winters karakter krijgen en er is kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer. Tijdens buien koelt het een paar graden af en de temperatuur komt in de buurt van het vriespunt. Vooral in de oostelijke helft van het land kent de dag een frisse start na een nacht met op veel plaatsen vorst. De westenwind is zwak tot matig van kracht, maar tijdens een bui kan het tijdelijk even wat harder waaien. Tussen de buien door zijn er ook zonnige perioden.

Vanmiddag hebben vooral het midden en oosten nog met enkele (winterse) buien te maken. Tussen de buien door is er een mix van stapelwolken en zon. In de loop van de middag trekken de buien weg richting Duitsland en vanuit het westen wordt het op steeds meer plaatsen overwegend droog met ook meer ruimte voor de zon. Het wordt maximaal 8 graden. In de kustgebieden wordt het een graad of 7. De westen- tot noordwestenwind is overwegend matig van kracht. In het Waddengebied en rond het IJsselmeer waait het vrij krachtig. Tijdens een bui trekt de wind aan en koelt het tijdelijk flink af met temperaturen die richting het vriespunt dalen.

Vanavond verdwijnen de laatste buien en het wordt het in een groot deel van het land zo goed als droog. Het noorden maakt nog wel kans op een enkele (winterse) bui. Er zijn brede opklaringen en vooral na zonsondergang begint het onder een heldere hemel snel af te koelen. Rond 21 uur is het op veel plaatsen een graad of 5.

Komende nacht trekken nog enkele (winterse) buien over het noorden en noordoosten van het land. Elders verloopt de nacht zo goed als droog. Het is wisselend bewolkt en tijdens opklaringen koelt het flink af. Op veel plaatsen komt het tot lichte vorst met minima tussen -3 en -1 graden. Alleen in de kustprovincies blijft het boven nul. Ondanks de vorst is de kans op gladheid zeer klein. Alleen op bruggen kan het lokaal glad worden.

Morgenochtend start de dag fris nadat het op veel plaatsen heeft gevroren. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en wolken. Vooral het noorden, midden en oosten maakt kans op een enkele bui, mogelijk met wat hagel. In de westelijke helft van het land verloopt de ochtend zo goed als droog met geregeld zon. De noordwestenwind is zwak tot matig van kracht. In het noordelijk kustgebied waait het soms vrij krachtig.

Morgenmiddag zijn er stapelwolken en flinke zonnige perioden. Vooral het noordoosten maakt nog kans op een enkele bui, maar op veel plaatsen verloopt de middag grotendeels droog. De noordwestenwind is veelal matig, alleen op de Waddeneilanden kan het soms vrij krachtig waaien. In het westen schijnt de zon uitbundig en geleidelijk wordt het ook landinwaarts steeds zonniger. Het wordt 8 graden in het noordwestelijk kustgebied tot maximaal 10 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Hiermee is het aan de koude kant voor deze tijd van het jaar. Middagtemperaturen tussen 12 en 15 graden zijn gemiddeld voor half april.

Morgenavond breiden opklaringen vanuit het westen verder uit over het land. In de nacht naar woensdag zijn er lange heldere perioden en komt het wederom op grote schaal tot lichte vorst. Plaatselijk kan er ook een mistbank ontstaan. Langs de oostgrens kan het 4 graden vriezen en ook elders liggen de minima een paar graden onder het vriespunt. Alleen in Zeeland en op de Waddeneilanden vriest het niet met minimumtemperaturen van 1-3 graden.

Woensdag is het licht wisselvallig met een afwisseling van wolken, zon en enkele buien die vanuit het noorden over het land trekken. Door die noordelijke windrichting is het koud voor deze tijd van het jaar met maximaal 7 graden op de Waddeneilanden tot 10 graden in het zuiden van het land. In de nacht naar donderdag komt het op uitgebreide schaal weer tot lichte vorst en kan er plaatselijk een mistbank ontstaan.

Donderdag draait de wind naar het noordoosten en dit kondigt een verandering in het weerbeeld aan. De dag verloopt met een mix van zon en wolken en er zijn lange droge perioden, maar een enkele bui is niet uitgesloten. Het wordt iets warmer dan de afgelopen dagen met op veel plaatsen maxima van 10 graden. In het uiterste noorden wordt het 8 tot 9 graden.

Vrijdag en tijdens het weekend is het droog met veel ruimte voor de zon. Vrijdag wordt het 10-12 graden, maar geleidelijk wordt het warmer en zondag komen de maxima uit op 12-15 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 16 graden worden. In de nachten daalt de temperatuur ook niet meer onder het vriespunt. Met deze temperaturen en flink wat zonneschijn is het aangenaam lenteweer om buiten eropuit te trekken tijdens het weekend!