Zon en stapelwolken

16-04-2021 LEMMER – Zon en stapelwolken wisselen elkaar vandaag af. Daarbij is de meeste bewolking voor het zuiden en de meeste zon voor het noorden. Het wordt 10-12 graden en er waait een matige noordoostenwind. Komende dagen blijft de zon geregeld te zien en is het overwegend droog. De temperatuur loopt geleidelijk op. Na het weekend wordt 12-16 graden.

Vanochtend schijnt de zon aanvankelijk flink en in de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken. In het oosten en zuidoosten komen meer wolkenvelden voor en is het minder zonnig dan in de rest van het land. De temperatuur loopt snel op en aan het eind van de ochtend is het 9 à 10 graden.

Vanmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Regionaal ontstaan veel stapelwolken en is de zon een tijdje niet te zien. De meeste bewolking is voor het zuiden en zuidoosten. In het noorden en noordwesten schijnt de zon volop. Het blijft droog en de maxima komen uit op 10-12 graden. De wind is matig en komt uit het noorden tot noordoosten.

Vanavond klaart het geleidelijk op en komende nacht is het op de meeste plaatsen helder, maar in het oosten en zuidoosten kunnen nog wolkenvelden voorkomen. In het noorden kan een plaatselijke mistbank ontstaan. De minima komen rond of iets boven het vriespunt uit met 0 tot +1 graad. Lokaal kan het een graadje vriezen. Tot gladheid leidt dat niet.

Morgenochtend is het op veel plaatsen stralend zonnig en ontstaan in de loop van de ochtend stapelwolken. In de middag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het is zonniger dan op vrijdag met tussen de stapelwolken door flinke zonnige perioden. Het oosten kan te maken krijgen met wolkenvelden vanuit Duitsland waardoor het daar minder zonnig is. Het blijft overal droog.

De temperatuur stijgt naar 10-11 graden in de kustregio’s en naar 12-13 graden in het binnenland. In het zuiden kan het lokaal 14 graden worden. Er staat een overwegend matige noordenwind. Daarmee is het heerlijk weer voor klusjes in de tuin, of om uit de wind lekker van het warme zonnetje te genieten. Het blijft wederom de hele dag droog.

Morgenavond verdwijnen de stapelwolken en schijnt de zon nog een tijdje. In de nacht naar zondag is het overwegend helder, met enkele wolkenvelden die vanuit het oosten over het land trekken. Het is niet zo koud als de vorige nachten. De temperatuur daalt naar 1 tot 3 graden.

Zondag is het minder zonnig dan op zaterdag. Er ontstaan vrij veel stapelwolken, waardoor de zon regionaal een tijdje niet te zien is. De meeste bewolking is waarschijnlijk voor het oosten. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog, maar in het oosten is een enkel buitje niet uitgesloten. Ondanks de bewolking is het best aangenaam weer en dat komt doordat er weinig wind staat. Het wordt 10-14 graden.

Maandag wordt het nog iets zachter met 12 tot lokaal 16 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af en verspreid over het land ontstaan enkele buien.

Ook dinsdag is het lenteachtig met plaatselijk zelfs 17 graden en opnieuw een mix van zon, wolken en enkele buien, maar de dagen daarna wordt het waarschijnlijk minder zacht. Vanaf woensdag komen de maxima tussen 10 en 15 graden uit. Daarbij blijft de zon geregeld schijnen en is het vaak droog. Er is een kleine kans, zo’n 20%, dat het in de loop van de week 20 graden wordt, maar er is een even grote kans dat de temperatuur overdag beneden 10 graden uitkomt.