Zonnig en droog lenteweer

26-04-2021 LEMMER – Er is veel ruimte voor de zon en het blijft droog. In het uiterste noordwesten komen wel wat wolkenvelden voor. Het wordt 9-15 graden. Tijdens Koningsdag is het zonovergoten en wat warmer met 12-17 graden. Er staat weinig wind en het is zeer aangenaam lenteweer. Ook woensdag is het droog en flink zonnig en het wordt de warmste dag van de week met lokaal 18 graden. Vanaf donderdag wordt het koeler met kans op buien.

Vanochtend is het op veel plaatsen flink zonnig. In het noordwesten drijven wat wolkenvelden vanaf de Noordzee over, waardoor de zon niet altijd voluit kan schijnen. Elders kan een enkele stapelwolk ontstaan. Na een nacht met regionaal vorst start de dag aan de frisse kant en een jas komt goed van pas. In de loop van de ochtend stijgt de temperatuur naar 7 graden in het noorden tot 9 graden in de zuidelijke helft van het land. De noorden- tot noordoostenwind is zwak tot matig van kracht.

Vanmiddag is het droog met veel ruimte voor de zon. In het noorden lossen de wolkenvelden geleidelijk op en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Wel trekken wat sluierwolken over het land en lokaal kan een stapelwolk ontstaan, maar daar heeft de zon weinig last van. Met zonkracht 5 is insmeren aan te raden. Als de zon aan het begin van de middag hoog aan de hemel staat kan de huid al na 20 tot 40 minuten verbranden.

Het wordt 9 graden op de Waddeneilanden. In Groningen, Friesland en Drenthe wordt het een graad of 11. In het midden en zuiden van het land is het een paar graden warmer met 13-14 graden. In Brabant en Limburg kan het plaatselijk 15 graden worden. De noorden- tot noordoostenwind is zwak tot matig van kracht. In de kustgebieden zwelt de wind gedurende de middag aan en waait het later vrij krachtig.

Vanavond is de zon nog een tijdje te zien, maar het koelt snel af. Na zonsondergang is het vooral in de zuidelijke helft van het land flink helder. In het noorden en midden is er een mix van opklaringen en wat wolkenvelden.

Vannacht zijn er heldere perioden afgewisseld met wat wolkenvelden. Landinwaarts daalt de temperatuur richting het vriespunt en plaatselijk kan het een graadje vriezen. In de westelijke helft van het land koelt het af naar 3 à 4 graden.

Morgenochtend is het droog met wederom flink wat ruimte voor de zon. In het uiterste noorden is er een mix van zon en wolkenvelden. De oosten- tot zuidoostenwind is zwak tot matig. Met deze windrichting wordt ook wat zachtere lucht aangevoerd. In de zon is het dan ook aangenaam weer om Koningsdag buiten door te brengen.

Morgenmiddag blijft het droog en zonovergoten met slechts af en toe wat sluierbewolking. In de noordelijke helft van het land drijven ook wat wolkenvelden over en het wordt 12 tot 14 graden. Elders stijgt het kwik naar 15 à 16 graden. In het zuiden kan het plaatselijk 17 graden worden. Met zonkracht 4 is het vooral aan het begin van de middag wel oppassen voor verbranden. Zonder bescherming kan de huid namelijk al binnen een uur verbranden. Aan zee kan in de middag een wind vanaf zee opsteken, waardoor de temperatuur in de kustregio’s wat lager uitvalt.

Morgenavond is het eerst nog flink zonnig. Aan het begin van de avond is het 10 graden in het uiterste noorden tot 14 graden in het zuidoosten. Later in de avond en tijdens de nacht naar woensdag is het helder en daardoor is de supermaan uitstekend te zien! Het koelt af naar 1 tot 5 graden. Aan de grond kan het vooral dieper landinwaarts afkoelen tot iets onder het vriespunt.

Ook woensdag staat een droge dag met flinke zonnige perioden op het programma. Vooral in de ochtend schijnt de zon uitbundig. In de middag komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. De oostenwind is matig van kracht en voert zachtere lucht aan. Het wordt de warmste dag van de week en de temperatuur stijgt in de middag naar 15 tot 17 graden. In het zuidoosten van het land kan het 18 graden worden. In het noordwestelijk kustgebied blijft de temperatuur iets achter en het wordt 11-13 graden. Deze waarden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Gemiddeld is het eind april 14 tot 18 graden.

Donderdag komt een einde aan het rustige en vrij zonnige weerbeeld. De wind draait weer naar het noorden en de temperatuur valt een paar graden lager uit in vergelijking met woensdag. De maxima komen in de middag uit op 11 tot 15 graden. Daarnaast is het wisselvallig met buien die over het land trekken. Bij deze buien is ook kans op een klap onweer.

Vrijdag bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zon, stapelwolken en enkele buien. De buien zijn waarschijnlijk wel minder talrijk dan donderdag. Ook tijdens de laatste dag van deze aprilmaand komt de temperatuur lager dan gemiddeld uit met maxima van 11 tot 14 graden.

Tijdens het weekend is er een afwisseling van zon en wolken, maar er kan ook nog af en toe een bui ontstaan. De temperatuur komt beide weekenddagen uit op 11-14 graden en daarmee blijft het koud voor de tijd van het jaar.