Zonnig en landinwaarts zomers warm

14-06-2021 LEMMER – De zon schijnt en vanmiddag is het op veel plaatsen zomers warm. De temperatuur stijgt naar 22-29 graden. Mogelijk wordt het lokaal net 30 graden. Morgen is er tijdelijk wat meer bewolking en met 20 tot 26 graden is het ook minder warm. Woensdag en donderdag stijgt het kwik op veel plaatsen naar tropische waarden van 30 tot 33 graden. Hiermee stijgt de kans op onweer en vanaf vrijdag wordt het minder heet.

Vanochtend is het zonnig. Om 11:00 uur is het 20 graden op de Waddeneilanden tot 24 graden in het zuiden van het land. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. 

Vanmiddag krijgt vooral het noorden van het land te maken met velden hoge bewolking. De zon zal hier doorheen schijnen. In de rest van het land is het nagenoeg onbewolkt en schijnt de zon met zonkracht 7. Hierdoor kan de huid binnen 10-25 minuten verbranden. In het noorden kan de zonkracht door de bewolking soms wat lager zijn, maar is het gebruik van zonnebrandcrème ook zeker aan te raden.

De maximumtemperatuur varieert van 22 graden op de Waddeneilanden en op de zeestranden tot mogelijk lokaal net 30 graden in het oosten van Brabant of het noorden van Limburg. In Amsterdam wordt het circa 26 graden en in Arnhem 28 graden. De wind draait van zuid naar west en brengt in de kustgebieden geleidelijk verkoeling. Op de stranden daar is het aan het einde van de middag 16-20 graden. 

Vanavond draait de wind naar het noordwesten tot noorden en stroomt koelere lucht verder over het land. Ook volgt er geleidelijk meer bewolking al heeft de zuidoostelijke helft van het land een groot deel van de avond nog brede opklaringen.

Vannacht is het wisselend bewolkt met vanuit het noordwesten steeds meer bewolking. De minimumtemperatuur varieert van 11 graden in het noorden tot 15 graden aan de Zeeuwse kust. 

Morgenochtend start op veel plaatsen bewolkt. In het noorden prikt de zon als eerste door vooral dunne sluierbewolking heen. In het midden en zuiden van het land is de bewolking dikker en heeft de zon wat meer tijd nodig. 

Morgenmiddag wordt het overal vrij zonnig met regionaal velden hoge sluierbewolking. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het noorden tot noordoosten. Dit geeft een noord-zuid-verdeling in de maximumtemperatuur. Op de Waddeneilanden wordt het 18-19 graden, In Leeuwarden 20 graden, in Rotterdam, Utrecht en Arnhem 23 graden, in Eindhoven 25 graden en in Maastricht 26 graden. 

Morgenavond is het wisselend bewolkt met op veel plaatsen nog een tijdje zonneschijn. Om 21:00 uur is het 15 graden aan de noordkust tot lokaal nog 23 graden in Zuid-Nederland. In de nacht naar woensdag koelt het af naar 10-16 graden met de laagste minima in het noordoosten en de hoogste waarden in Zeeland. Lokaal kan een mistbankje ontstaan. 

Woensdag waait er een zwakke wind uit richtingen tussen oost en zuid. Er is veel ruimte voor de zon en het wordt flink warm. Op de Waddeneilanden wordt het 24-25 graden, in de overige kustgebieden wordt het 25-28 graden en in de zuidoostelijke helft van het land wordt het 28-31 graden. De hoogste maxima zijn voor Brabant en Limburg. Er ontstaan stapelwolken, maar de kans op een bui is heel klein. Mocht het toch tot een lokale bui komen dan kan dit wel een stevige onweersbui zijn.

Donderdag belooft de heetste dag van de week te worden. In het zuiden, midden en oosten is kans op tropische maxima van ruim 30 graden. Langs de grens met Duitsland kan het in Limburg en de Achterhoek zelfs 33 graden worden! Het weerbeeld is ook echt zomers met aanvankelijk veel zon, in de loop van de middag stapelwolken en later in de middag en avond regionaal kans op stevige onweersbuien.

Vrijdag en komend weekend volgen meer buien en zeker op vrijdag is daarbij nog grote kans op onweer. Op vrijdag kan het in de zuidoostelijke helft van het land nog zomers warm worden met 25-28 graden. In de kustgebieden wordt het 21-24 graden. In het weekend komen de maxima nog iets lager uit met 19-20 graden direct aan zee tot lokaal nog 25 graden in Limburg. 

Volgende week zoekt de wind waarschijnlijk de zuidwesthoek op. Er is grote kans op licht wisselvallig zomerweer met dagelijks een bui, maar ook zonnige dagdelen. De maxima komen dan uit op of iets boven 20 graden en dat is vrij normaal voor de tweede helft van juni.